08.04.2016

Yusuf YARDIMCI (ENSARİ) (1950-1956)

Şeyh Yusuf ENSARİ adıyla bilinen bu xat 1256 yılında Mardin'de doğdu. Mardin'deki Ensar aile­sinin büyüklerindendir. Hz. Peygamberimizin esbabından olan ve halen İstanbul Eyüp semtinde Eyüp Sultan Cami adıyla anılan yerin meşrutasında metfun olduğu rivayet edilen Eba Eyyüp El-Ensari'nin torunlarındandır. İbtidai, Rüşdi ve idadi tahsilini bitirdikten sonra Mardin Merkez Kasım Padişah medresesine girmiştir. Orada çok değerli hocalardan dere okumuştur. Daha sonra ayrıca o tarihlerde bu günkü Cumhuriyet meydanında üç katlı binada bulunan Fransız kolejine devam etmiştir. (Kolej binası şimdi yıkılmıştır) Arapça. Farsça ve Fransızca çok iyi derecede biliyordu. Kur’an-ı Kerimi hafızı olup, Kiraatüs seba ile yedi vecih ve tecvit üzerine okuyordu. 500 adet sahih hadisi ezbere biliyordu.  Bütün bunlara ulaşmak için gençliğinde tavana merbut ipe, saçını bağlayarak (uyumamak için) gaz lambası ışığında gece yarılarına kadar çalışıyordu. Bunun neticesinde Osmanlı Padişahlarından 5. Sultan Mehmet Reşat döneminde ve onun bizzat talimatı üzerine Profesörlük ünvanı almıştır. Şehidiye ve Kasım Padişah medreselerinde 27 yıl ders vermiş ve aynı zamanda aynı sürede İl Merkez vaizliği görevini ifa etmiş olup, bilahare kendi isteği ile istirahate çekilmiştir.

1950 yılında Mardin halkı tarafından İl Müftüsü olarak seçilmiş bu görevi 6 yıl yapmıştır. 3 Temmuz 1956 yılında haca gitmiş ve o yılda Salı günü vefat etmiştir. Aile kabristanında Şeyh Salih civarında defnedilmiştir.  Cenazesine kalabalık bir halk kitlesi katılmıştır.