İlçe Müftümüz Dr. İbrahim Halil ŞİMŞEK'in Ramazan Mesajı
Sayısız nimetlerle bizi nimetlendiren, bu nimetlerin en büyüklerinden biri olan Ramazan ayına bizi kavuşturan Rabbimize hamd olsun. Bizi irşad ederek nefislerimizi şeytana mesken yapmaktan kurtaran efendimize salât ve selâm olsun.
Rabbim bu ayın sonunda günahlarımızı affederek cennetine nail eylesin.
Allah’ın rahmetinin bol bol tecelli ettiği bu mübarek iklimde zamanın kıymetini bilelim. Ramazan ayının her anı kıymetlidir. Ramazanda mazeretsiz olarak tutulamayan bir orucun karşılığında senenin tamamı oruçlu geçirilse bile, Ramazan orucunun bir gününün sevabına erişilemez.
Ramazan, yardımlaşma ve dayanışma duygusunun en güçlü şekilde hissedildiği, herkesin birbirine el uzattığı, bir arada olmanın ve birlikte iyiliği yaymanın gücünü keşfettiğimiz bir aydır. Böyle bir inanç ve anlayışla hareket ederek, bu yılın teması Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından "İyilik Ayı Ramazan" olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda; Ramazan Ayı boyunca iyilik bilincini daha güçlü kılacak ve bu bilincin toplumun her kesimine yayılmasına vesile olacak faaliyetleri yapma çabası içinde olalım.
Aziz Kardeşlerim bu akşam ne başlıyor?
Bu akşam her Müslüman için bir ay süreli bir okul başlıyor. Bu okulda sadece bir ders görmeyeceğiz, pek çok ders var. Oruç dersi, Kur'an okuma dersi, teravih dersi, infak dersi, fitre dersi, sahur ve iftar dersi, itikâf dersi...
Her bir dersten alacaklarımız, öğreneceklerimiz var.
ORUÇ DERSİ ile nefislerimizi terbiye etmeyi öğreneceğiz. Allah isteyince helal olanları bile terk edebildiğimizi nefsimize göstereceğiz. Böylece "helal olanı bile terk edebiliyorsam haramı mı terk etmeyeceğim?" diyerek her türlü haram ile aramıza mesafe koymayı öğreneceğiz.
KUR'AN DERSİ ile Ramazan'a kıymet veren asıl şeyi bir daha ruhlarımızla buluşturacağız. Yalnızca dilimizle okumakla kalmayıp aklımızla anlamaya, kalbimizle hissetmeye, bedenimizle uygulamaya çalışacağız. O Kur'an ki indiği gece bin aydan hayırlı, indirildiği zât âlemlere rahmet, indiği belde beldelerin anası, indiği ay on bir ayın sultanı. Zamana ve zemine kıymet veren Kur'an'a kim sahip çıkarsa bu kitap ona da kıymet verecek.
TERAVİH DERSİ ile her akşam mümin kardeşlerimizle buluşarak bedenlerimiz ve ruhlarımızla Allah'ın sunduğu nimeti doyarak tadacağız. "Bir an önce bitse de gitsek" mantığıyla beklemeyeceğiz, sindirerek, hissederek kılmaya gayret edeceğiz. "En hızlı kıldıran hoca" peşinde koşmayacağız, sünnete en uygun kıldıran hocayı arayacağız.
SAHUR DERSİ ile geceleri Rabbimizin emrine uyarak kalkmayı öğreneceğiz. Hem belki bir ay boyunca öğreneceğimiz bu ders bizi Ramazan bittikten sonra teheccüde kalkmaya da alıştırır!
İNFAK-HAYIR YAPMA DERSİ ile maddî yardımlarımızı, hayır ve hasenatlarımızı elimizden geldiği ölçüde katlayarak çoğaltmaya çalışacağız. Hele binlerce kardeşimizin yardıma muhtaç olduğu, evlerinden ayrı çadırlarda, konteynırlarda yaşadığı şu dönemde daha fazla yardım edeceğiz. Elimizle ne verirsek bizimle onun geleceğinin bilinciyle vereceğiz. Cimrilik edenin, kendi nefsine karşı cimrilik etmiş olduğunun farkında olarak vereceğiz.
İFTAR DERSİ ile iftar sofralarımızda aile olarak bir arada olacak, imkânımız varsa komşularımızla, dostlarımızla, fakir-fukara ile soframızdakileri paylaşacağız.
İTİKAF DERSİ ni yapabilenlerimiz evlerindeki günlük rutin davranışların dışına çıkarak konforlarından fedakârlık edecekler. Allah rızası için mescitleri bir tür yuva edinecek, dünyevî meşgaleleri en alt seviyeye indirecekler. Peygamberimizin Hira'da inzivaya çekilmesi gibi, peygamber olduktan sonra her Ramazan ayında mescid-i nebevî'de inzivaya çekilmesi gibi inzivaya çekilecek, Kur'an okuyacak, Allalh'ı zikredecek, ömrünün muhasebesini yapacak.
Evet... Ramazan okulu bu gece başlıyor.
ÖYLEYSE RAMAZANI NASIL DEĞERLENDİRİRSEK DAHA İYİ OLABİLECEKTİR?
1. İmsak öncesi kalkıp sahur yapmak.
2. Teheccüd namazı kılıp dualar etmek.
3. Sabah namazını sünnetiyle birlikte eda etmek. Gün boyu beş vakit namazları huşu ile kılmak.
4. Kur'an'dan günlük cüz okumak, mukabelelere katılmak. Mümkün oldukça manasını öğrenmeye, başkalarına öğretmeye ve hayatımızda uygulamaya gayret etmek.
5. Midemiz, iffetimiz, gözümüz, dilimiz, kulağımız, elimiz, ayağımız, zihnimiz, kalbimiz, kısaca bütün azalarımızla bedenen ve ruhen oruç tutmaya gayret etmek.
6. Ahlakımızı, ve gönül dünyamızı güzelleştirmeye çalışmak. Yanlış alışkanlıkları terk edip güzel alışkanlıklar kazanmaya gayret etmek.
7.Oruç, itikaf ve teravih namazlarını, nefis terbiyesi ve kalp temizliği için fırsat bilip hakkıyla değerlendirmeye çalışmak.
8. İftarlarda az ve öz yemek. Muhtaçlara, akraba ve dostlara iftar sofralarımızda yer vermek.
9. Zekat ve fitrelerimizi yerli yerince en iyi şekilde vermek.
10. Müslümanların her türlü zulüm ve işgallerden kurtulup dinlerini özgürce yaşayabilmesi, insanlığın, adalet ve merhamet ilkeleri başta olmak üzere İslâm’ın bütün güzellikleriyle buluşması için çalışmalar yapmak.
Allahım! Ramazan ayını hakkımızda mübarek eyle.
Bu geçici dünya hayatında, Sana güzel bir kul, Resûlullah'a (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) layık bir Ümmet ve insanlığa faydalı bir Müslüman olabilmeyi bizlere nasip eyle.
Ahirettte Cennet ve Cemalullah'ı kazandıracak kâmil bir îman, ihlâs, güzel niyet, ilim, sâlih amel, güzel ahlâk, takva, tebliğ, cihâd ve çalışma azmiyle kuşanmaya bizleri muvaffak eyle.
Bizleri sevdiğin ve razı olduğun kulların arasına ilhak eyle.
Rabbimiz, Ramazan ayını rızasına uygun bir şekilde en istifadeli, bereketli tarzda geçirmeyi bizlere nasip eylesin. Bu ayda edindiğimiz güzel huy ve davranışların bir ömür boyu sürmesini bizlere nasip eylesin