01.01.2016

Yeşilli İlçesi ve Müftülüğümüz

Yeşilli İlçesi hangi tarihten beri yerleşim yeri olarak kullanıldığına dair elde kesin bir kayıt bulunmamaktadır. Ancak, Bölgede özellikle uzun süre hüküm süren Mardin Artukoğulları Beyliği zamanında Artukoğullarının yılın güz mevsiminde 3 ay süre ile Yeşilli (Rışmıl)’de ikamet ettikleri Abdulgani Efendinin Mardin Tarihi 22’nci sayfasında yazılmaktadır. Ayrıca, 1540 tarihinde 39 Müslüman hanenin olduğu Diyarbakır Salnamesinde tespit edilmiştir.
Eski ismi Rışmıl olup, içinde yeşil örtünün çok olması nedeniyle Yeşilli adı verilmiştir. 1970 yılında belde, 1990 Yılında İlçe Statüsüne kavuşmuştur. İlçeye 1991 yılında ilk Kaymakam atanmıştır.

Merkezde 9 cami bulunmakta olup, bunların 6 camisinde cuma namazı kılınaktadır. 6 Kız  Kuran Kursu,2 Erkek Kuran Kursu olmak üzere 8 Kur'an Kursu bulunmaktadır. Merkezi camilerde Cami Dersleri adı altında Tefsir, Hadis, Fıkıh dersleri  verilmektedir. Din görevlileri taziye bulunan yerlerde düzenli olarak vaaz ve irşadlarını yapmaktadırlar. Özel günlerde cemaati aydınlatan sohbet ve programlar yapılmaktadır.
İlçe Merkezi ile Bülbül Köyünün Arapça, diğer köylerinin ise Kürtçe konuştuğu bilinmektedir.
Yeşilli İlçesinde sosyal etkinlikler Kamu Kurum ve Kuruluşlarının düzenledikleri münferit bazı (Okullar arası spor müsabakaları, Halk Oyunları Eğitimi Vb. ) aktivitelerden ibarettir.

İlçe Mardin Merkeze çok yakın olmakla birlikte iklim yönünden farklılık gösterir. Sıcaklık Mardin Merkeze göre ılımandır. Yağışlar İlkbahar ve Sonbahar aylarında görülür. Kışın sıcaklık 8 dereceye kadar düşer. Yağan kar toprakta uzun süre kalmaz, son derece düzensiz bir yağış rejimi mevcuttur. Bazen yıllık yağışın büyük bir kısmı bir hafta içinde düşer. En yüksek sıcaklık Temmuz aylarında görülür, sıcaklık ortalama 40 dereceye kadar çıkar.